top of page
  • Black Instagram Icon

Tracy Hogg Uyku Eğitimi: Yatır Kaldır Nereye Kadar?

  • Yazarın fotoğrafı: herseyinannesi
    herseyinannesi
  • 8 Haz
  • 4 dakikada okunur

Tracy Hogg ile Uyku Maceramız: Şşşş-Pat! ve Anne Sabrının Sınırları :)

Selam anneler! Bugün seninle biraz derin sulara dalacağız: Tracy Hogg ve "Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler" kitabıyla tanışmamız ve uyku eğitimi maceramız! Özellikle "Tracy Hogg uyku eğitimi" diye aratan senin gibi meraklı anne yüreğine, bizim tecrübelerimizi samimiyetle anlatayım. Hazırsan kocaman bir kahve al (ya da bitki çayı, uykusuzluk malum!), hadi başlayalım.

tracy hogg yeni annelere mucize çözümler

İlk Tanışma: Kim Bu Tracy Hogg?

Benim yarı sarhoş halde "Acaba uyku diye bir şey gerçekten var mıydı?" diye sorguladığım o karanlık günlerde (biliyorsun işte o günler!), "Bebek Eğiticisi" lakabıyla ünlü Tracy Hogg'un kitabı elime geçti. "Mucize" kelimesi gözümü korkuttu açıkçası. Mucize beklemek yerine, bir düzen ve anlayış arayışındaydım. Tracy Hogg tam da bunu vaat ediyordu: Bebeğini dinlemek, onun sinyallerini okumak ve bir rutin (E.A.S.Y) oturtmak. En önemlisi, "Şşşş-Pat" denen o meşhur yöntemi!


Bizim Yolculuğumuz: E.A.S.Y Rutini ve Şşşş-Pat'ın Gelişi ve Tracy Hogg Uyku Eğitimi Metodu


Hogg'un temel taşı E.A.S.Y rutini: Eat (Beslenme), Activity (Aktiviteler/Oyun), Sleep (Uyku), You (Senin Zamanın). Yani beslenme sonrası hemen uykuya değil, biraz uyanık kalıp (tabii bebeğin ayına göre) sonra uykuya geçiş. Bu, bebeğin beslenmeyle uykuyu bağdaştırmamasını sağlıyor. Biz bunu uygulamaya koydukça, gün içindeki kargaşa azalmaya başladı. Ne zaman ağlasa "Acaba aç mı? Uykusu mu var? Sıkıldı mı?" karmaşasından kurtulmak inanılmaz rahatlatıcıydı.


Peki ya uykuya geçiş? İşte burası Şşşş-Pat sahnesi! Yöntem basit anlatımla: Bebeğini kucağında değil, yatakta yüz üstü yatırıyorsun ki benim kız zaten hep yüzüstü uyur. Bir elin hafifçe omzuna ya da poposuna ritmik ve sakin bir şekilde pat pat vururken, diğer elinle (ya da sadece ağzınla) kulağına yakın bir "şşşşşşş" sesi çıkarıyorsun. Bu ses, anne karnındaki o beyaz gürültüye benziyor ve bebeği sakinleştiriyor. Pat ise ritmik bir temas sağlıyor. Amacı, bebeğin kendi yatağında ama senin varlığını hissederek sakinleşip uykuya dalması.


Kolay Gelen, İçimize Sinen Kısımlar (Nispeten!):


Rutinin Gücü (E.A.S.Y): Gerçekten işe yarıyor! Günü öngörülebilir kılmak hem bana hem bebeğime çok iyi geldi. Bebeğimin sinyallerini (esnemeler, göz ovuşturma, huysuzlanma) anlamak kolaylaştı. Bu kısmı benimsemek ve uygulamak nispeten daha kolaydı. Disiplin gerektiriyor evet, ama sonuçları görünce motive oluyorsun.


Şşşş-Pat'ın Başlangıcı: Bu yöntemi uygulamaya başlamak, en azından sakinleştirme aracı olarak, çok zor gelmedi. Bebeğim kucağımda sallanmaktansa, yatağında bu şekilde sakinleşmeye başladığında bir umut doğdu içimde.


Bebeği Dinleme Felsefesi: Tracy Hogg uyku eğitimi "Bebeğinizin bir birey olduğunu kabul edin" yaklaşımı çok mantıklı geldi. Onu anlamaya çalışmak, farklı ağlama türlerini öğrenmek ilişkimizi güçlendirdi. Bu zihniyet değişikliği uygulamak zor değil, sadece dikkat gerektiriyor.


Zorlanılan, Sabır Taşı Çatlatan Kısımlar (Derin Nefes Al!):


Şşşş-Pat'ın Tutarlılık İsteyen Kısmı (Özellikle Gece!): Evet, başlangıçta sakinleştiriyor... Ama o uykuya dalma anı! Bebeğin gözleri kapanıp açılırken, tam uyuyor derken tekrar ağlamaya başladığı o anlar... Tracy Hogg, tutarlı olmanızı istiyor.

İlk gecelerde, özellikle de gece 3'te, o minik yavrucak acıklı acıklı ağlarken "Şşşşşşş, pat pat pat..." yapmak ve onu almamak... Anne yüreği dayanır mı?


"Yatır-Kaldır" Yöntemi (Daha Büyük Bebekler için):

Biraz daha büyüdüğünde (4-5 ay ve sonrası zaten ilk 3 ay kesinlikle önerilmiyor ben 7 aylıkken denemeye başladım çünkü 40 dkda bir meme teklif etme döngüsüne girmiştik) ve kendi kendine uyumayı öğrenmesi gerektiğinde, Tracy Hogg "Yatır-Kaldır" yöntemini öneriyor. Bebek ayağa kalktığında onu sözel komutla ("Uyku zamanı") ve fiziksel olarak (mümkün olduğunca az temasla) tekrar yatırmak. Bu, defalarca, belki 50 kere tekrar etmeyi gerektirebiliyor! Fiziksel ve zihinsel olarak çok yorucu! Biz bunu çok tutarlı uygulayamadık açıkçası, ve biraz ağlattım sonlarda diyebilirim. Ama aylarca evet kendi uyudu


Asıl komik olan şimdi 2 yaş sonrası beraber uyuyoruz kendi uyku eğitimi deneyimim için aslında şu yazıya bakmanızı tavsiye ederim: Uyku Eğitimi Vermek Zorunda Mıyız?


Kendi Kendine Uykuya Dalma Süreci: Şşşş-Pat'ın nihai amacı, bebeğin bu desteğe gerek duymadan kendi kendine uykuya dalması. Bu süreç zaman alıyor ve inişli çııkışlı. Bir hafta harika giderken, sonra diş çıkarma ya da bir hastalık her şeyi alt üst edebiliyor. Yeniden başlamak gerekiyor. Bu iniş çıkışlara psikolojik olarak hazırlıklı olmak lazım. "Tam oldu!" derken her şeyin tepetaklak olması moral bozabiliyor.


Her Bebek Farklı! (Mizaç, Mizaç, Mizaç!): Tracy Hogg'un da vurguladığı gibi, her bebek biricik. Benimki "Melek" mi, "Felsefeci" mi, "Küçük Profesör" mü, yoksa "Canavar" mı? :) Mizacı, yönteme verdiği tepkiyi doğrudan etkiliyor. Bazı bebekler Şşşş-Pat'a çok çabuk alışıp kendi kendine uyumaya geçerken, bazıları (bizimki gibi biraz inatçı/enerjik olanlar!) daha fazla zaman ve sabır istiyor. Bunu kabul etmek ve kendini/bebeğini suçlamamak çok önemli.


Sonuç ve İtiraflar:


Tracy Hogg bize bir düzen, bir dil (bebek sinyalleri) ve bir sakinleştirme yöntemi (Şşşş-Pat) kazandırdı. Uyku süreleri düzeldi, gece uyanmaları azaldı (tam kesilmedi ama!). En önemlisi, bebeğimi daha iyi anlamaya başladım.


Ama... Bu bir sihirli değnek değil. Sabır, tutarlılık ve esneklik gerektiriyor. Bazen planladığın gibi gitmiyor, bazen bebeğin o gün "Hayır, bugün olmayacak!" diyor. Ve bu normal! Kendini çok zorlama. Bir gün Şşşş-Pat işe yaramazsa, belki o gün biraz daha kucağa ihtiyacı vardır. Tracy Hogg'un felsefesini (rutin, bebeği dinleme) al, ama kendine ve bebeğine uymayan teknik kısımları zorlama. Annelik içgüdün her zaman en doğru rehberin!


Senin Tecrüben Ne? Tracy Hogg'u denedin mi? Şşşş-Pat işe yaradı mı? En çok hangi kısımda zorlandın? Yorumlarda bekliyorum, birbirimizden öğrenelim! 💕


Umarım bu yazı biraz olsun yolunu aydınlatır sevgili anne. Unutma, bu dönem geçecek (inan bana, geçiyor!) ve ikiniz de kendinize uygun ritmi bulacaksınız. Bol şans ve bol uykulu geceler dilerim! 😴✨


Sevgiler,



Comments


bottom of page