Çocuk Sonrası Sınanan Evlilik: Çift Terapisi Kurtarır mı?
- herseyinannesi
- 23 Mar
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 18 Nis
Çift terapisi, ilişkideki duygusal tıkanıklıkları çözme, iletişim sorunlarını aşma ve birbirinizi daha iyi anlamaya çalışma süreci olarak düşünülebilir. Fakat çoğu zaman, bu terapiler bir "son çare" aklımıza geliyor.

Yani işler o kadar kötüye gider ki, artık yardım almak zorunluluk haline gelir. Ancak o zaman birinden yardım isteme fikrine erkekler alışabiliyor. Oysa aslında çift terapisi, bir ilişkiyi daha sağlıklı, daha güçlü ve daha huzurlu kılmak için herhangi bir noktada da yapılabilir. İlişkilerdeki iniş çıkışlar normal, eğer iki taraf da kendi hataları ile yüzleşebilirse tabii.
Biz ise çocuğumuz 1 yaşını geçmişken ve sürekli boşanma lafları dönerken zor bela gitmeyi denedik.
Çift Terapisi Kadınlar İçin Neden Önemli?
Çünkü biz kadınlar, ilişkide genellikle duygusal olarak daha fazla yatırım yapma eğilimindeyiz ve kendimizi eleştirmeye de yüzleşmeye de hazırız. İletişime, empatiye ve anlayışa daha fazla ihtiyaç duyarız. Kendimizi ifade edebilmek, hisleri paylaşmak, duygusal destek almak isteriz.
Ancak her zaman beklediğimiz gibi olmuyor. İşte tam bu noktada çift terapisi, kadınlar için önemli bir kurtarıcı. Çünkü burada terapist, tarafsız bir bakış açısıyla, her iki tarafı da anlamaya çalışarak, ilişkinin duygusal dengesini yeniden kurmalarına yardımcı olabilir.
Kadınlar için çift terapisi, bir nevi kendi duygusal ihtiyaçlarını eşlerine anlatmalarının, eşlerinin de kendilerini doğru bir şekilde ifade etmelerinin bir yolu. Ve iyi bir terapist, hem kadını hem de erkeği anlayarak anlayışsızlıkları giderebilir. Bazen bir kadının yalnızca duygusal olarak güvende hissetmesini bile sağlayabilir.
Ben de bunu istedim ve terapilerin yüzde 80 i benim ağlamalarım ve patlamalarım ile geçti. Çünkü eşim aslında çok bir şey de yok diye yaklaşarak neredeyse kendini hiç açmadı.
Erkekler Neden Çift Terapisinden Kaçar?
Birçok erkek, "her şey yolunda" hissiyle terapiye gitmeye direnç gösteriyor. Hatta şuan kendi başımda gittiğim psikoloğumdan erkek danışan çıktığını görünce resmen insanlık adına seviniyorum.
Çünkü terapi demek erkek için, bir şeylerin yanlış gittiğini kabul etmek demek. Birçok erkek, ilişkilerinde sorun olduğunda bunun kişisel bir başarısızlık olarak görüyor ve bu durumun erkekliğe ya da güçlerine zarar verebileceğini düşünüyor. Çift terapisinin anlamı da, bir anlamda "yardıma ihtiyacım var" demek ve tabi erkekliklerine b.k sürdürmek istemiyorlar.
Kendi Deneyimim: Çift Terapisi Evliliği Kurtarır mı? Gidemedik Ki!
Başta eşim, terapi kavramına zaten karşıydı. Ben daha önce çok terapiye gittiğim ve ilaç kullandığım için sanki sende işe mi yaradı diye bakıyordu. Çünkü sorun bendeydi, benim eski depresyon geçmişimdeydi, ben hastaydım, ben deliydim. Çocuğa tüm gün ben bakarken bile sen hastasın demekten geri durmadı.
Onun gözünde, her şey yani kendisi "normal"di.
Eşim terapilere başlamakta isteksizdi ama sonra kendi teklif etti. Boşanma dilekçesi öncesi son çıkış.
Konu ilişkiye gelince, bir sorun olmadığını benim sorunlarım olduğunu söylüyordu. Sanki terapist, ilişkimizde herhangi bir şeyin yanlış olduğuna dair bir işaret bulamayacakmış gibi davranıyordu. Sorun bendim ve ben iyileşmeliydim.
Ve sonra, sadece iki seans sonrasında, eşim bırakma kararı aldı. Bunu da açıkça şöyle ifade etti: "Sen hala sigarayı bırakmadın, terapiyi devam ettirip bu kadar parayı mı vereceğiz?" Sütü onun ısrarıyla antidepresan içmem için kesmiştik. Oysa süt hala vardı. Kızım 10 aylıktı. 3 yıl sigara içmemiştim ama stresten yeniden başladım ve maalesef o üstüme geldikçe isteğim azalmak yerine arttı. Evde hep balkonda gizli saklı içtim. Ama dışarda içtiğim bir gün üstüme sinen koku ve kızımı kucağımda taşıdığım için onun tişörtüne de geçen koku(ki 10 dk sonra geçti) sebepli büyük bir kavga yaşandı ve o zamandan beri bu konuya takıldık.
Ne yazık ki, terapiye katılımı yani kendine dair paylaşımı da pek olmuyordu.
Suçlayıcı olmayan ve duygusal zekası yüksek olan erkekler için ilişkide açılma sürecinde bir dönüm noktası olabilir çift terapisi. Ancak bizde bir şey değişmedi. Gerginlikler devam ederken çocuğumuzu büyütmeye çalışıyoruz. Bir gelişme ya da trajikomik bir şekilde boşanma olursa da bu yazıyı güncelleyeceğim.
Comments